Mikroplast

I begynnelsen av Februar 2017 åpnet biologene fra Universitet i Bergen opp buken på en gåsenebbhval på Sotra. Den sjeldne hvalen skapte stor oppsikt, da det viste seg at den hadde over 30 plastposer gjemt inne i magesekken. Plasten hadde blokkert tarmsystemet, slik at gåsenebbhvalen var i ferd med å sulte ihjel. Siden da har «alle» snakket om plast. Men hva er egentlig mikroplast, og hvorfor er det så farlig?

Hva er mikroplast

Bestill Puss med Bambus idagMikroplast er ørsmå plastpartikler (ikke større enn 5 millimeter), og stammer hovedsakelig fra større plastartikler som er blitt brutt ned til mindre biter. Mikroplasten inneholder farlige kjemikaler som kan forgifte organismene som spiser dem, tette igjen tarmen til mindre organismer og gi infeksjoner. Mikroplasten fungerer som en svamp, og trekker til seg alt av kjemiske stoffer og miljøgifter den kommer over. Alle syntetiske plasttyper vil på lang sikt bli omdannet til mikroplast om de havner i havet.

I blant annet kosmetikk- og pleieprodukter som skrubber (peeling), tannkremer, rynkekremer, badeskum, pudder, mascara, solkrem, hårstyling og barberskum finner man ørsmå biter av mikroplast. Mikroplasten som brukes i kosmetikk- og pleieprodukter er i hovedsak laget av polyetylen (PE), men kan også være laget av polypropylen (PP), polyetylen-tereftalat (PET), polymetylmetakrylat (PMMA) og nylon. Forskere verden over mener at kosmetikk, og da spesielt peeling eller skrubbekremer, utgjør mesteparten av den microplasten som finnes i havet.

Dagens renseanlegg filtrerer ikke ut disse ørsmå partiklene. Derfor ender store mengder mikroplast opp i havet. Mikroplasten som befinner seg i skjønnhetsproduktene vi bruker forsvinner ned i sluket, og ut i havet etter bruk. Mikroplasten trekker til seg miljøgifter som PCB og DDT, og blir deretter spist av ulike sjødyr som lever i havet.

Forskere verden over tror at mange av miljøgiftene over tid vil akkumuleres inn i næringskjeden, og overføres fra art til art, med konsekvenser i siste instans for oss mennesker.
Man er enda ikke helt sikre på nøyaktig hvor stor konsekvensene av mikroplast i fordøyelsessystemet er,

strand-med-plastavfall

Plastavfall skylles opp på strender over hele verden. Bilde fra 5gyres.org

men kan tenke seg til at cellene blir betente dersom man får for mye plastpartikler i cellene. Det man likevel vet med sikkerhet, er at de skadelige kjemikaliene lekker ut av plasten og er til stede i blod og vev i nesten ethvert menneske på planeten.

Hvert eneste minutt havner 15 tonn med plast i havet. Allerede innen 2030 vil tallet dobles. Mikroplast har blitt et stort problem i dagens samfunn, og flere forskere mener at vi har skapt et evigvarende miljøproblem. Dette er uten tvil veldig tragisk, men det er heldigvis aldri for sent å snu. Det finnes flere tiltak for den vanlige mann i gata som vil kutte ned på plastforbruket ditt. Vi har samlet sammen våre beste tips til hvordan du kan kutte ned på forbruket av plast:

Bruk handlenett når du handler

En plastpose her, og en plastpose der. Har du noen gang tenkt over hvor mange plastposer du alene bruker i året? Ved å bruke et miljøvennlig handlenett når du er ute og handler kan du kutte ned betraktelig på plastforbruket ditt. Pakk med deg et bomullsnett eller to når du skal gå i butikken, og bær varene hjem i det.

Velg emballasjefritt

Prøv så langt det lar seg gjøre å handle i løsvekt. Dette gjelder for alle matvarer, ikke bare frukt og grønt. Heldigvis blir det stadig mer populært med butikker hvor det er mulig å kjøpe tørrvarer i løsvekt, i medbrakte emballasjer eller i resirkulerte/gjenbrukbare materialer som papir og glass i de større byene.

 

plastavfall-i-hand

Bilde fra 5gyres.org

Bytt drikkeflaske

Visste du at det tar 450 år før en plastflaske brytes ned? Å drikke av plastflasker er blitt så automatisk for oss at vi ikke lenger tenker over hvor mye det faktisk bidrar til økt plastproduksjon. Ved å bytte ut plastflasken med en drikkeflaske laget av rustfritt stål eller glass kan du kutte ned plastforbruket betraktelig.

Styr unna engangsbestikk

Selv om engangsbestikk kan være ganske så praktisk, er det også et miljøsvin uten like. Heldigvis er det utrolig lett å kutte ned på forbruket. Det eneste du trenger å gjøre er rett og slett å slutte kjøpe det. Du kan spare mye plast ved å heller ta med deg bestikk hjemmefra enn å kjøpe engangsbestikk laget av plastikk. Når det gjelder tallerkener og kopper, kan disse byttes ut med engangstallerkener og -kopper laget av bambus. Dette er et mye bedre og renere alternativ enn plast, som kan vaskes og brukes på nytt og på nytt.

Velg Bambus-tannbørste

Visste du at det produseres om lag 5 milliarder tannbørster i året, og at flesteparten av dem handler på dynga etter kort tid? Dette er vanvittig store mengder med plastikk som enkelt kunne vært byttet ut med mer miljøvennlige alternativer. Den ordinære tannbørsten du får kjøpt i din nærmeste dagligvarebutikk er nemlig laget av hardplast, og er ikke gjenvinnbar. Puss Med Bambus er høykvalitets tannbørster laget helt og holdent av økologisk bambus. Håndtakene er gjenvinnbare, og kan etter 3 måneders bruk enten graves ned, brennes eller kastes i komposten.

Bestill din bambustannbørste i dag, og bli med på å kutte ned plastforbruket et steg av gangen!